Followers

06 May 2010

Mi segera bukan penyebab kanser


Penggemar mi segera kini tidak lagi perlu bimbang menikmati hidangan tersebut kerana Kementerian Kesihatan semalam mengesahkan ia bukan penyebab pelbagai penyakit termasuk kanser.

Penjelasan itu sekali gus menafikan amaran Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) pada 21 April lalu bahawa makanan itu perlu dijauhi kerana ia memudaratkan kesihatan.

Kementerian dalam kenyataan semalam menjelaskan, dakwaan CAP itu tidak berasas kerana tidak disokong bukti saintifik.

Sumber : kosmo


masih ramai yang tidak menyedari makanan segera ini boleh memudaratkan kesihatan dan kajian mendapati ia boleh menyebabkan penggemarnya mendapat pelbagai penyakit kronik seperti serangan jantung, strok, kerosakan buah pinggang dan kanser.

kajian CAP ke atas 10 sampel mi segera mendapati tiga daripadanya mengandungi natrium melebihi 1,000 miligram sedangkan saranan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia empat tahun adalah 2,400 miligram sehari.

Pengambilan mi segera boleh menyebabkan pengambilan garam yang berlebihan kerana natrium sering ditambah dalam makanan harian kita dan mi segera adalah makanan yang menjalani pelbagai peringkat pemprosesan tanpa sebarang khasiat makanan.

Mi segera adalah makanan remeh yang mengandungi karbohidrat, natrium dan pelbagai penambah perisa selain rendah khasiat seperti serat, vitamin dan galian. Perisa sup juga mengandungi ‘Monosodium Glutamate’ (MSG) yang berperanan menjadikan perisanya benar-benar tulen.

sumber : Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)


Riz : makanan kegemaran masa study dulu2...kenangan yang tak boleh blah masa kerja praktikal (outstation), guna water heater hotel masak maggie hehehe..

21 comments:

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kalau nak makan mee segera..meh ikot step2 ni

1. rebus air secukupnye
2.masukkan mee segera..rebus sehingga setengah masak
3.kuarkan dari periuk tersebut
4.buangkan air rebusan mee segera
5.ambil air panas len..komdian masukkan mee segera berserta rencahnye..
5.siap untuk dimakan..

sipisenan said...

ni mmg berite gmbire.. hehe

SweetyMui2 said...

maggi benda wajib ada dlm bilik stiap student! haha

Fina Fento said...

oo..ok. lega sikit rasanya

Miro Armyrule said...

walau apa pun citer dia, aku still kurang makan megi...bila teringin sgt nak makan atau tiada pilihan yg terbaik baru aku cekik megi tu..muahahaha

Fasya Abdy said...

yela tu..but xley cye seratus peratus...contohnya mcm satu jenama mi segera tu ...tettttt! contoh klw kita just buh air dlam mgkuk...i mean just rebus mcm tu je....mgkuk tu punyala melekat kesan mi segera tu smpai susah gila nk basuh...i don't know which part la...mi ke perencah ke...mcm lilin..klw kt mgkuk tu da jadi cmtu apatah lagi kalw msuk usus kita ni..of cos ad somthing yg melekat kt diding usus...btw..msg to cheap nk beli kan...rm0.50 je..budak tadika pon ley dpat but klw da kena kidney disease tu lagi2 yg final stage of renal failure...nk buat hemodialisis je..mesin tu pulak berpuluh ribu mmg xmmpu kita nk beli kan...berapa byk duit nk abes...at least 2 times a week nk pg cuci drh semua.setiap session lak kena byr....n saye xrase klw dlm prnch mi segra tu xde msg @ monosodium glutamate..@ tettt..rasenye anda tahu...i just share...hrp kita sama2 jaga kesihatn supya x mnyesal di hari tua,,,Rasulullah sndiri ckp klw sihat perut kita sihatlah seluruh tubuh bdn kita atw mksud lainnya cara pemakanan kita lah yg menentukan tahap kesihatn kita,,,sekian terima kasih kerana sudi membaca..

Nur Hawa Mohd Zin said...

i like maggie...hehehe..

~AkukahMilikmu~ said...

mee segera nk mkn tk salah..tpi jgn jadikan dia menu utama tiap adri..mmg tk elok.klu bleh dpt kanser tu tak tau la..

asmaria said...

salam, bestnyer miii segera adalah antara makanan kegemaran akak.

kongsi tips rumah tangga, anak, doa, nama Islam dll di: http://edarannama.blogspot.com

NiNa' said...

hari22 makan megi...
hahahahahaa

rizputra7 said...

cik aidacomei : siap bagi resipi lagi tue hehehe

rizputra7 said...

sipisenan : hehe..suka makan maggie ker bro?.

rizputra7 said...

SweetyMui2 : itu memang wajib kalu jadi student...hehehe

rizputra7 said...

Fina Fento : lega..tapi jangan amalkan makan hari2..nanti macam2 boleh jadi

rizputra7 said...

Miro Armyrule : maggie nie sampingan jer...jangan amalkan selalu....

rizputra7 said...

Fasya Abdy : nasihat yang berguna...betul tue...

rizputra7 said...

Nur Hawa Mohd Zin : suka yer..nanti saya belanja makan maggie

rizputra7 said...

~AkukahMilikmu~ : yup..jangan amalkan makan hari2...nanti boleh bahayakan kesihatan..

rizputra7 said...

asmaria : best yer kak..hehehe

rizputra7 said...

NiNa' : ko biar betul nina...

Nur Hawa Mohd Zin said...

hah...ok gak tu...org belanja..terima aje lah tak leh nak tolak even maggie..heheh