Followers

07 May 2010

Panduan membina dan mengurus Blog

Pertanyaan daripada orang yang tak dikenali...

Q : mcm mane nak wat blog..sy komputer ni mmg bangang la

A : ok..


Panduan membina dan mengurus Blog versi DEEPFACE


Membina Email (Gmail)

1. membina Email (Gmail) terlebih dahulu...taip Taip url : www.gmail.com ...


2. klik create an account



3. masukkan maklumat diri



4. masukkan nama email dan password anda




Membina Blog (Blogspot)

Sila ikuti langkah yang diberikan dibawah untuk membina blog anda yang pertama.


1. Pergi ke laman Web Blogspot https://www.blogger.com/start

2. Klik "Create A Blog" dan masukkan maklumat yang dipaparkan seperti dibawah


3. masukkan maklumat yang diminta seperti contoh dibawah..


P/s :
- Blog title : nama blog anda..contoh DEEPFACE
- Blog address (URL) : alamat blog anda..contoh deepface.blogspot.com
- Check Availability : Klik untuk memastikan url blog anda masih available
- Word verification : masukkan ikut Text yang diberikan


4. Pilih Template Blog..


5. Anda akan mendapat mesej seperti dibawah yang menunjukkan anda telah berjaya membina blog dan bersedia untuk artikel atau kandungan kedalam blog anda




P/s : dah boleh start tulis...orait...selamat datang ke dunia blogger...


Bersambung......

Ask me anything

6 comments:

miss hav0c said...

haha comel entry ni tak tau knp

belalang hijau said...

bagus bro riz...
senang nk paham tunjuk macam nih...

s h e e said...

hehe...bagusla riz ni...baek orgnyew...hikhik...

rizputra7 said...

miss hav0c : hah..comel ker?..

rizputra7 said...

belalang hijau : oh..terimas bro..dah ada orang tanya..aku tunjuk ler..

rizputra7 said...

s h e e : baik abis nie.....