Followers

19 April 2010

Caj bateri phone dengan peepal

Hanya menggunakan daun pokok peepal, bateri henset dapat dicas. Menurut ahli botani, daun peepal ini berkeupayaan mengalirkan cas elektrik dan boleh di simpan di dalam bateri phone.



Langkah demi langkah panduan untuk mengecas bateri telefon menggunakan daun peepal:

1 - Buka penutup telefon anda
2 - Keluarkan bateri anda
3 - Muat dua untuk tiga daun segar peepal / pipal / ashwattha
4 - Touch stub daun ini pada terminal bateri telefon anda selama satu minit
5 - Bersihkan terminal bateri telefon dengan kain lembut
6 - Masukkan bateri di telefon anda
7 - Sekarang anda boleh melihat hasilnya
8 - Jika diperlukan, ulangi proses dengan daun segar seterusnya dan seterusnya.....

Maklumat ini penting jika anda adalah seorang pelancong yang sedang berada di daerah Chitrakoot, Uttar Pradesh, India. Maklum je la kebanyakan tempatnya mana ada elektrik.... silap2 phone tak de signal!

maklumat pokok peepal:

http://www.ecoindia.com/flora/trees/peepal-tree.html

12 comments:

Mr & Mrs Mikko said...

wah..
betul ka ni?

=)
unbelievable pla

Miss Izah Mohamed said...

UNBELIEVABLE.. GUD INFO.. :)

Armyrule said...

pergh...gila mantap...nice info bro

NiNa' said...

fuhyooo kagumnye~~

Cieut Nizar said...

confirm ke boleh cas? superb la.. :))

s h e e said...

erk...betulkah?da terbukti?hehe...btw info yg sgt menarik...

rizputra7 said...

Mr & Mrs Mikko : daripada apa yang aku baca..mungkin betul...kat sana diaorang dok puja pokok tenaga tue...

rizputra7 said...

Miss Izah : thanks

rizputra7 said...

Armyrule : ok bro..

rizputra7 said...

NiNa' : ko nak test ker nina?..

rizputra7 said...

Cieut Nizar :yup...daripada apa yang aku baca...daun tue ada sejenis tenaga...

rizputra7 said...

s h e e : kat india sudah terbukti...entah ler..tak berani nak cakap...